Anasayfa > Basın Bültenleri > Mall Report Dergisi // Yüz Tanıma Teknolojisi İle Yüksek Güvenlik Önlemleri Alınıyor

Yüz tanıma teknolojisinin kullanım alanları ve avantajlarından bahseden Eyedius CEO’su Gökhan Talat Tuna, kendi geliştirdikleri Eyedius Pass ürünü hakkında da bilgi verdi:

Yüz tanıma teknolojisi dünyanın pek çok ülkesinde yoğun olarak kullanılıyor. Kamusal alanlarda suçluların tespiti, havaalanlarında pasaport kontrolü, mobil ödeme güvenliği gibi çeşitli alanlarda aktif olarak yüz tanıma teknolojisi tercih ediliyor. Ülkemizde ise yüz tanıma teknolojisi, henüz diğer ülkelere göre daha az yaygın kullanılan bir teknoloji olsa da son dönemde cep telefonlarına ek özellik olarak eklenerek gündelik hayatımıza dahil oldu. Artık çoğu kişi cep telefonlarında yüz tanıma teknolojisini kullanarak telefon güvenliğini sağlıyor. Öte yandan mobil bankacılık işlemleri gibi ek güvenlik önlemlerinin alındığı alanlarda da yüz tanıma teknolojisi kullanılıyor.

Yüz tanıma sistemi, dünyada pek çok alanda güvenlik açısından kullanılan bir yöntem. Özellikle havaalanları, AVM, kamusal alanlarda güvenliğin yüksek önem arz ettiği yerlerde sıklıkla kullanılıyor. Ülkemizde ve birçok Avrupa ülkesinde ise yüz tanıma sistemi, yalnızca Kişisel Verileri Koruma Kanunu çerçevesinde kullanılabilmektedir. Teknik anlamda ise yüz tanıma teknolojisinin başarısı kullanılan kamera ya da cep telefonunun kamera özelliklerine bağlı olarak değişir. Ortam ışığının yetersiz olduğu ya da ışığın çok fazla olduğu durumlarda yüz tanıma sisteminin doğruluk oranları değişiklik gösterir.

Yüz tanıma sisteminde, kişilerin yüzlerine eklenen sanal noktalar arasındaki uzaklıklar milimetrik hesaplamalar esas alınır. Kişinin olduğundan fazla makyaj yapması, saç rengini ya da modelini değiştirmesi, sakal ya da bıyık bırakması yalnızca fiziksel değişikliğe yol açar. Dış görünüşlerdeki değişimler, yazılımın sayısal kodlar aracılığı ile kişiyi tanımasına engel teşkil etmez. Yalnızca yüz üzerine eklenen sanal noktalar arasındaki uzaklıkların hesaplanmasını zorlaştıracak şekilde takılan aşırı büyük güneş gözlükleri, yüzün bir kısmını kapatan şapka ya da kaşkollar yüz tanıma işleminin sağlıklı gerçekleşmesine engel olur.

Yüzümüz, bizleri diğer insanlardan ayıran en önemli özelliklerden biri. Unutulan, sürekli kaybedilen ya da çalınarak güvenliği tehlikeye atan kart ve şifre sistemleri yerine yüz tanıma teknolojisi kandırılamaz alt yapısı ile yüksek güvenlik sağlar. Eyedius olarak geliştirmiş olduğumuz yüz tanıma sistemini, Eyedius Pass ürünümüz ile akıllı cihazlara taşıdık. Yalnızca kullanıcıların cep telefonuna bakıp yüzünü doğruladığı Eyedius Pass ile ofis ve konut siteye giriş için kullanılan proksimite kartları yerine daha güvenli giriş – çıkış imkanı sağlanıyor. Tamamen yerli ve patent başvurusunu yapmış olduğumuz Eyedius Pass ile her yıl yüz binlercesini ithal ettiğimiz kart, çip ve okuyucuların kullanımı giderek azalarak, ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

Öte yandan güvenlik amacı ile kullanılan yüz tanıma teknoloji sayesinde ülkemizde kaybolan milyonlarca çocuk ve yetişkin bulunabilir ve ailelerine kavuşturulabilir.

Mall Report – Eylül 2018